Ahad, 31 Oktober 2010

refleksi jurnal : minggu ke 14

Salam Lembaran minggu ke 14

Di kuliah ini kami ditunjuk dan dipersembahkan berkaitan suatu kesenian yang berkisarkan tentang tarian singa.Tarian ini adalah persembahan tradisional masyarakat cina yang mana penari tarian singa ini akan meniru pergerakkan singa di dalam kostum singa.Para penari pula biasanya terdiri daripada 2 penari utama iaitu para penari dihadapan akan bertindak untuk menggerakkan kepala singa dan penari dibahagian belakang akan bertindak untuk menggerakkan bahagian belakang singa.Tarian ini biasanya di iringi dengan iringan drum, gong dan mercun yang dikatakan memberikan tuah. Sedikit latar belakang tentang tarian ini, sejarah singa dianggap sebagai pelindung didalam masyarakat orang asia terutamanya orang yang berketurunan cina. Tarian ini juga telah menjadi adat di negara- negara seperti Vietnam, Korea, China, Thailand, Jepun dan Taiwan.
Dari segi alatan muzik pula, alat yang biasa digunakan adalah seperti Luo iaitu alat gong gangsa yang berbingkai nipis dan digantung , Bo pula alat simbal yang diperbuat daripada gangsa, Gu ataupun Chebagu yang merupakan gong besar ataupun tong yang mempunyai satu muka kulit.
Dari segi muziik pula, tarian singa ini menggunakan muzik genderang bermeter duple dan bertekstur polifoni. Corak genderang dihubungkaitkan dengan pergerakkan singa. Lagu gendang 7 bintang mengiringi Tarian Chai Ching. Di dalam muzik tarian singa ini terdapat 5 bahagian utama mengikut gerakan singa iaitu :
1) Gerakan kemunculan singa ataupun Titiran
2) Singa menyembah iaitu titiran
3) Singa berjalan ataupun irama bertitik
4) Singa menjumpsi makanan ataupun titiran
5) Serta Ulangan bahagian A dan C.

0 ulasan:

Catat Komen

 

Blog Pelajar Kumpulan A

Blog Pelajar Kumpulan C

SMP2252TARMIZI Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template